Cloud Computing

Cloud Computing betekent dat een computer gebruikt wordt die niet op de locatie van de gebruiker geplaatst is (on premise), maar door een dienstverlener in een rekencentrum beschikbaar gesteld wordt. In de meeste gevallen is het ook geen fysieke server, maar gaat het om virtuele machines. Het stopt echter niet bij het beschikbaar stellen van (virtuele) hardware, ook andere services zijn via Cloud Computing mogelijk.

Services

Bij Cloud Computing worden drie verschillende niveaus van services onderscheiden.

Bron: Wikipedia

Infrastructure as a Service (IaaS)

IaaS is het beschikbaar stellen van (virtuele) hardware waarop de klant software kan draaien. Hieronder valt niet alleen de computer zelf, maar ook alle netwerkinfrastructuur. Het voordeel van virtualisatie is de flexibiliteit in de configuratie van de hardware. Cloud Computing leveranciers bieden vele verschillende configuraties van CPUs, geheugen, opslag etc., waardoor de infrastructuur op maat gemaakt kan worden voor de gewenste toepassing.

Platform as a Service (PaaS)

PaaS is het beschikbaar stellen van een softwareplatform waarop de klant zijn eigen diensten kan opbouwen. Voorbeelden zijn bijv. webservers of database servers. Anders dan bij IaaS ziet de klant/gebruiker in de meeste gevallen niets van de onderliggende hardware en het besturingssysteem, maar alleen de componenten die voor hem relevant zijn.

Software as a Service (SaaS)

SaaS gaat nog een stapje verder. Bij SaaS draait de software voor de eindgebruiker in de cloud, met toegang via de webbrowser of een remote desktop applicatie. Voorbeelden hiervan zijn Exact Online of Microsoft Office 365. Onderliggende software- en hardwarelagen zijn voor de klant en gebruiker niet zichtbaar en ook niet hun verantwoordelijkheid.

Leveranciers

Er zijn drie grote spelers op de markt van Cloud Computing:

  • Amazon met AWS (Amazon Web Services)
  • Microsoft met Azure
  • Google met Google Cloud Platform

Alle drie bieden het hele spectrum van Cloud Computing: storage, virtuele machines, webservers, database servers en een heleboel specialistische diensten voor o.a. AI/machine learning. De prijzen zijn vergelijkbaar. Daarnaast is bijv. Strato een kleinere speler, die storage en hosting van websites, maar ook virtuele machines en dedicated servers biedt, en daarmee dus in ieder geval de lagen IaaS en PaaS afdekt.

Wanneer Cloud Computing?

Cloud Computing wordt door sommigen gezien als de ideale oplossing voor alle serverbehoeftes van een organisatie. Het is echter belangrijk je bewust te zijn van de bijbehorende kosten. Bij Microsoft Azure kost een VM met twee CPUs en 8GB RAM US$83,95 per maand. Dit is dan een flexibel inzetbare VM die alleen kosten veroorzaakt als deze ook daadwerkelijk draait. Bij reservering voor een langere periode van continu draaien wordt korting gegeven. 1 TB HDD opslag kost US$40,95 per maand – bij elkaar dus bijna US$125 (op dit moment €117) per maand voor een redelijk eenvoudige configuratie. Ter vergelijking, bij Strato kost een Virtual Private Server met 8 cores, 32 GB RAM en 1TB SSD opslag €25 per maand.

Voor continu gebruik is een Cloud oplossing dus relatief duur. Hetzelfde geldt voor opslag van grote hoeveelheden data. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van hoe snel de data benaderbaar moet zijn en hoeveel transacties uitgevoerd worden. “Warme” opslag kost bij Microsoft Azure US$ 20 per maand per TB, in het archief US$ 1,80. Hier komen echter nog kosten bij voor transacties en het ophalen van data. Bij warme opslag is het ophalen gratis en kosten 10.000 transacties 5ct. Voor het archief kosten 10.000 leestransacties ong. €5, het ophalen zelf €22 bij standaard prioriteit en €121 bij hoge prioriteit. Het ophalen van data uit het archief is dus relatief duur. Ter vergelijking, een externe harde schijf kost op dit moment ong. €20 per TB.

Hier tegenover staan gemak en flexibiliteit. Er hoeft geen eigen hardware beheert te worden en de Cloud oplossing staat in een rekencentrum met snelle internetverbinding. Bij een grotere behoefte aan rekenkracht kan makkelijk (tijdelijk) opgeschaald worden. Onder de streep zijn het dus vooral drie scenario’s die Cloud Computing interessant maken:

  • Het gebruik van veel rekenkracht voor een korte periode.
  • De archivering van data die vrijwel zeker niet meer gebruikt hoeft te worden, maar bijv. vanwege de wettelijke bewaarplicht bewaard moet worden.
  • Het gebruik van functionaliteit zoals Machine Learning diensten.

Wat kan Hai Performance voor U betekenen?

U wilt gebruik maken van Cloud Computing, maar weet niet waar u moet beginnen? U wilt advies bij het kiezen van het juiste platform of hulp bij de implementatie van een Cloud oplossing? Of u wilt sneller rekenen op een virtuele machine met veel cores, maar uw software is nog niet geparalleliseerd? Bij al deze vragen kan ik u verder helpen. Interesse? Neem dan contact op.