Web Viewer

Geografische informatie vereist vaak specialistische software voor het bekijken en analyseren hiervan. Daarbij komen de enorme hoeveelheden data die in het bijzonder in het geval van puntenwolken uitgewisseld moeten worden. Dit maakt het voor eindgebruikers moeilijk om eenvoudig deze geografische informatie te bekijken en te bevragen. Inmiddels zijn er gelukkig technieken om ook grote bestanden snel en efficiƫnt in een webomgeving te visualiseren.

Hai Performance levert drie verschillende web viewers voor statische geografische informatie. Ook hierbij is maatwerk mogelijk. U kunt kiezen uit hosting door Hai Performance, of hosting op uw eigen infrastructuur (on-premise).

Leaflet

Leaflet is een lichtgewicht viewer voor 2D geo-informatie. Op verschillende basiskaarten (Open Street Map, luchtfoto) kan vectordata getoond en via muisklik bevraagd worden. De data wordt hiervoor in het GeoJSON formaat aangeleverd, dat bijv. met QGIS eenvoudig aangemaakt kan worden. Door de beperking tot 2D en de mogelijkheid ook de positie van de gebruiker te tonen is Leaflet ook geschikt voor mobiele toepassingen. Een voorbeeld is hier te vinden.

Potree

Potree is een 3D web viewer voor puntenwolken. De mogelijkheden voor het bekijken en bevragen van puntenwolken zijn zeer uitgebreid. Het is mogelijk de puntenwolken op basis van alle attributen te kleuren. Ook kunnen coƶrdinaten opgevraagd en metingen uitgevoerd worden, en kunnen zelfs dwarsprofielen gemaakt worden. Daarnaast is het mogelijk om vectordata en 3D modellen te tonen. De mogelijkheden hiervoor zijn echter beperkt – bij grotere 3D modellen wordt het traag, en niet alle vectordata (als shapefile) werkt goed. Voor puntenwolken is het echter de beste web viewer die er is. Een voorbeeld is hier te vinden.

Cesium

Cesium is een 3D web viewer, maar biedt ook een heel platform voor het streamen van geografische informatie. Deze is standaard bijv. gevuld met een terreinmodel, luchtfoto’s en 3D gebouwen. Ook puntenwolken kunnen toegevoegd worden, net als vectordata in GeoJSON formaat. De performance ook met grote 3D modellen is goed. De attributen van 3D modellen en vectordata kan met een muisklik bekeken worden. Het is zelfs mogelijk om tijden aan de posities van objecten te koppelen en animaties af te spelen. De ondersteuning voor puntenwolken is beperkt, zo kun je met de standaard functionaliteit bijv. geen metingen uitvoeren. Anders dan bij Leaflet en Potree wordt de data op de server van Cesium gehost, waardoor grotere hoeveelheden data (en traffic) relatief duur zijn. Maar voor 3D modellen is Cesium een mooie oplossing. Een voorbeeld is hier te vinden.

De juiste viewer voor U

Samengevat heeft elke viewer een specifieke toepassing:

  • Leaflet: Voor 2D weergave van vectordata
  • Potree: Voor 3D weergave en analyse van puntenwolken, evt. aangevuld met 3D modellen
  • Cesium: Voor 3D weergave van rasterdata, vectordata en 3D modellen, evt. aangevuld met puntenwolken

Ik help u graag verder met het maken van de juiste keuze, de implementatie en desgewenst de hosting. Neem contact op voor meer informatie.