Mobile Mapping

Ik heb vele jaren ervaring met Mobile Mapping en meerdere gerelateerde softwarepakketten geschreven.

Trajectory analyse

Het verwerken van Mobile Mapping data begint met het beginnen van een goede trajectory. Ik heb TTools geschreven die trajectories in het Inertial Explorer formaat kunnen analyseren. Een deel van de functionaliteit is ook voor Riegl trajectories beschikbaar, en Applanix SBET kan desgewenst geïmplementeerd worden. Die hoofdfuncties van TTools zijn

  • conversie van binaire naar ASCII formaten
  • vergelijken van trajectories
  • correcties toepassen op trajectories
  • vergelijken met hoogtegrids en het automatische genereren van een optimale gecombineerde trajectory uit de vooruit/achteruit berekening
  • conversie naar het TerraScan formaat en het genereren van correctietabellen uit TerraScan trajectories

De TTools zijn vooral handig voor bedrijven die Inertial Explorer in combinatie met TerraScan/TerraMatch willen gebruiken, mogelijk in combinatie met Leica Pegasus Office.

Kwaliteitscontrole

HaiQuality is een set programma’s voor de kwaliteitscontrole van overlappende puntenwolken. Het berekend de verschillen van overlappende ritten voor analyse en visualisatie.

Ik heb ook een programma geschreven voor het efficient verwerken van meerdere Leica TRK/Pegasus Office projecten. Dit behelst de controle van alle exports op volledigheid en correctheid en het voorbereiden van de data voor verdere verwerking.

Tiling en meshing

Mobile Mapping data wordt normaal gesproken per rit gesplitst, Leica gebruikt hiervoor de benaming track en Riegl record. Dat is vaak niet de meest handige indeling voor verdere processing, waar rechthoekige tiles meestal de voorkeur hebben. Ik heb programma’s geschreven die LAS/LAZ bestanden en de foto’s in E57 bestanden kunnen tilen. Dit maakt het mogelijk om grote projecten met Leica Cyclone 3DR te meshen, waarvoor ik passende meshing scripts en een tool dat meerdere instanties  van 3DR parallel kan verwerken heb geschreven.