Freelancer zijn: dat levert het je op

Ik heb in het verleden geschreven over waar je op moet letten als je Freelancer wilt worden. Ik kreeg toen lof voor het schetsen van een realistisch beeld, maar werd ook gevraagd wat het je dan uiteindelijk oplevert. Daar kan ik uiteraard ook iets over zeggen.

 

Vrijheid

Op werkgebied is Freelancer zijn misschien wel de ultieme vorm van vrijheid. Geen baas die je voorschrijft wat je moet doen, geen werknemers waarmee je rekening moet houden. Uiteraard moet je doen wat je klanten van je verwachten, maar je bent wel vrij in het kiezen van de opdrachten die je doet. Doet zich opeens de kans voor om iets héél anders te gaan doen – prima, je hoeft geen rekening te houden met bedrijfsstrategieën. Als Freelancer heb je meestal ook geen dure apparatuur die aan het werk gehouden moeten worden, en kun je dus tot op zekere hoogte doen waar je zin in hebt.

Variatie

Als je bij een bedrijf werkt dan ben je qua werkzaamheden over het algemeen gebonden door de diensten en producten die het bedrijf aanbiedt. Daar zal een zekere focus inzitten, want focus is belangrijk voor bedrijven. Als je bij een innovatiegericht bedrijf werkt is er misschien de mogelijkheid tot variatie, maar hoe dichter je bij de kernproducten zit, hoe meer routine er in het dagelijkse werk zal zitten. Als Freelancer draait het veel minder om specifieke producten of diensten en meer om je kennis en vaardigheden. Ook ben je geen concurrent van grotere bedrijven, waardoor je de mogelijkheid hebt voor veel verschillende bedrijven te werken zonder dat concurrentiegevoeligheid een grote rol speelt.

Voldoening

Bij een groter bedrijf ben je gevoelsmatig waarschijnlijk toch maar een radertje in het geheel. Hoe sterk jouw persoonlijke inzet invloed heeft op het wel en wee van het bedrijf is afhankelijk van de grootte daarvan en jouw functie. Als Freelancer is dat anders, je bent tenslotte een eenpersoonsbedrijf. Alles wat je bereikt heb je zelf gedaan, maar ook falen is volledig je eigen schuld. Als een opdrachtgever jou wil hebben, dan is dat vanwege datgene wat jij te bieden hebt. Dat geeft voldoening die in loondienst moeilijk te vinden is.

Geld

Over geld praten heeft altijd een smaakje, maar dat is wel waarvoor je uiteindelijk werkt – vrijheid, variatie en voldoening kun je niet eten. Als je een fatsoenlijk tarief kunt vragen en (heel belangrijk) voldoende betaalde uren maakt, dan kun je als Freelancer prima leven. Heb je dromen die gaan over boten, privéjets en grote villa’s, dan moet ik je teleurstellen. Door uurtarief x aantal betaalde uren is er een natuurlijke limiet aan wat je maximaal kunt verdienen. Als je rijk wilt worden, dan moet je toch gaan nadenken over groei en het in loondienst nemen van medewerkers.

En waar je voor moet waken

Afhankelijkheid

De verleiding is groot om, als de kans zich voordoet, full-time voor een enkele klant te werken. Dat geeft een stuk zekerheid die bijna in de buurt komt van een functie in loondienst. Maar als die klant jou opeens niet meer kan of wil inhuren ben je ook meteen al je inkomsten kwijt en moet je met spoed op zoek naar een andere klus. Daarom, en ook omwille van de variatie, zou mijn aanbeveling zijn om altijd meerdere klussen te hebben lopen.

Burnout

Het leven als Freelancer brengt een bepaalde druk met zich mee, zeker als je vooral kortlopende opdrachten en een beperkte werkvoorraad hebt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het is dan ook belangrijk om je niet gek te laten maken en in je hoofd niet alleen maar met werk bezig te zijn. Familie, vrienden, vakantie en hobby’s hebben daarbij een belangrijke rol, dus maak daarvoor ruimte. Hobby’s waarbij je met je handen bezig bent helpen met het leegmaken van je hoofd.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *